Hirdetés
Hirdetés

Egy időben, több helyen: lebukott a csaló gyógyszerészdoktor

Cívishír | 2024. 05. 23. | 18:27:59
Lecsapott a NAV.
Egy időben, több helyen: lebukott a csaló gyógyszerészdoktor
A részletes vizsgálat során minden kiderült (Fotó: Illusztráció/pixabay)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal egy számlázási láncolat ellenőrzésekor négy gyógyszertárnál állapította meg, hogy gyógyszerészi szolgáltatásról szóló, fiktív számlákat fogadtak be – tudatták közleményben május 23-án. Az online számlaadatok elemzésekor merült fel a gyanú, hogy a patikák "gyógyszerész helyettesítése" címén a piaci ár csaknem négyszereséről fogadtak be fiktív számlákat. A gyanút megerősítette, hogy ezek a számlák olyan vállalkozásoktól származtak, amelyek az adóhatóság előtt már ismert számlázási hálózat tagjai voltak. A fiktív számlák mellett valóban elvégzett helyettesítésről szóló számlák is szerepeltek, amiken az összeg és az időszak is megegyezett a fiktív számlákéval.

A részletes vizsgálatkor a dokumentumokból úgy tűnt, mintha a helyettesítő gyógyszerészdoktor egyszerre több helyen is jelen lett volna. Munkáltatója heti 20 órás munkaviszonnyal jelentette be, amin felül – az iratok szerint – hetente még 70 óra helyettesítést számoltak el, sokszor időbeli és térbeli átfedéssel.

A számlabefogadó gyógyszertárak között személyi összefonódás volt, ugyanaz a személy tulajdonosként, ügyvezetőként vagy éppen meghatalmazottként látta el a társaságok gazdasági vezetését, képviseletét, könyvelését. A hatósági fellépés hatására a gyógyszertárak módosították bevallásaikat, és összesen mintegy 6,5 millió forint adót vallottak be utólag, amit befizettek az állam költségvetésébe. A patikák a történtek után megszakították a kapcsolatot az alvállalkozókkal, illetve a „helyettesítő" gyógyszerészt foglalkoztató újabb cégektől sem fogadtak be további számlákat. Áfabevallásaik is igazolták, hogy a sikertelen próbálkozásból okulva a törvényes működést választották.

A számlakibocsátó cégeknél végrehajtási eljárás indult, adószámukat törölték. A gyógyszerészdoktornak is számot kell adnia a történtekről, valós bevételeinek bevallását és befizetett személyi jövedelemadóját ellenőrzi a NAV.