Helyben járó
Borsod-Abaúj-Zemplén
Gazdaság
Közélet
Programok
Bűn
Sport
Életmód
Hirdetés

Las Vegas újra felkerült a Forma-1 térképére

| 2022. 03. 31 | 16:28:00
Ráadásul szombati futam lesz.
Las Vegas újra felkerült a Forma-1 térképére
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Már tavaly lehetett hallani arról szóló pletykákat, hogy a Liberty Media az amerikai térhódítás következő lépéseként szeretné elvinni Las Vegasba a királykategóriát. Az elmúlt hetekben erősödtek a találgatások arról, hogy közeleg a bejelentés, március 31-én pedig meg is érkezett: 2023-ban Austin és Miami mellett a nevadai szórakoztatóváros lesz az otthona az Forma-1 harmadik nagydíjának az Egyesült Államokban.

Az új utcai pálya 6,12 kilométeres lesz, 14 kanyarból fog állni, a leggyorsabb szakasza pedig Las Vegas leghíresebb utcáján, a Stripen halad végig. Ott az autók a szimulációk szerint a 342 km/órás sebességet is elérhetik majd. A pálya összesen három hosszú egyenest tartalmaz, több gyors kanyart és egy sikánból álló részt. A verseny 50 körös lesz.

A szervezők megerősítették a korábbi hírt, miszerint a jövő évi versenyt 2023 novemberében tartják, a futam pedig szombatra esik, hogy a világ keleti része vasárnap reggel/délelőtt láthassa. 1985 óta ez lesz az első alkalom, hogy szombaton rendeznek Forma–1-es versenyt.

Ez egy hihetetlen pillanat a Forma–1 számára. Az, hogy egy harmadik versenyt is rendezhetünk az Egyesült Államokban, megmutatja, milyen óriási vonzerővel bír és milyen mértékben növekszik a sportágunk. Nincs jobb helyszín egy Forma–1-es verseny számára a világ globális szórakoztatóvárosánál, és alig várjuk, hogy jövőre oda menjünk

– nyilatkozta Stefano Domenicali, az F1 elnöke.

Miközben a helyszín új lesz az F1 versenyzői számára, Las Vegas esetében lehet visszatérésről beszélni, hiszen a bajnokság 1981-ben és 1982-ben már tett kitérőt a városban. Végül a gyér érdeklődés miatt a futam a harmadik évét már nem élte meg.

A mostani pálya teljesen eltér a 80-as években használttól, bár az is elhalad majd a Caesars Palace-nál, ahogy több nevezetes helynél is, így az Eiffel-toronynál, a Bellagiónál.

Három amerikai helyszíne legutóbb 1982-ben volt a Forma–1-nek. Abban az évben Long Beach (Nyugat-amerikai Nagydíj), Detroit (Kelet-amerikai Nagydíj) és Las Vegas (Las Vegas-i vagy Caesars Palace Nagydíj) is a bajnokság része volt. Jövőre Austin, Miami és Las Vegas várja a mezőnyt.

A következő szezonban biztosan visszatér Katar, emellett a három éve kimaradó Kínai Nagydíjnak is szerződése van az F1-gyel, vagyis legalább három helyszín csatalakozik az idei évhez képest. Domenicali korábban elmondta, bizonyos pályákkal várhatóan nem hosszabbítanak majd szerződést, és lesznek olyan jelenlegi helyszínek, amelyek éves váltásban maradnak a bajnokság részei.

Hirdetés
Hirdetés