Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Orbán Viktor kéréssel fordult Volodimir Zelenszkijhez

MTI | 2024. 07. 02. | 14:19:40
A magyar miniszterelnök utazott Kijevbe.
Orbán Viktor kéréssel fordult Volodimir Zelenszkijhez
Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Határidőhöz kötött tűzszünet megfontolását kérte Orbán Viktor miniszterelnök július 1-jei kijevi látogatásán Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől. Orbán Viktor, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Magyarország kormányfője kedd reggel érkezett Kijevbe, ahol Volodimir Zelenszkijjel folytatott tárgyalását követő közös sajtótájékoztatón megköszönte az ukrán elnöknek a meghívást, jelezve, hogy múlt csütörtökön állapodtak meg a találkozóról Brüsszelben.

A magyar kormányfő hangsúlyozta: EU-elnökség átvétele után az első útja ide vezetett, mert a béke kérdése nemcsak Ukrajnában fontos, hanem egész Európában. Hozzátette: a háború, amit az ukránok most elszenvednek, mélyen érinti az európai biztonságot.

Orbán Viktor nagyra értékelte azokat a kezdeményezéseket, amelyeket Ukrajna elnöke tett a béke érdekében, ugyanakkor jelezte: megosztotta azt a véleményét Volodimir Zelenszkijjel, hogy ezek a kezdeményezések hosszú időt vesznek igénybe. "A nemzetközi diplomácia szabályai lassúak és komplikáltak. Azt kértem az elnök úrtól, hogy fontoljuk meg, nem lehetne-e a sorrendet megfordítani és egy gyors tűzszünettel fölgyorsítani a béketárgyalásokat. Egy határidőhöz kötött tűzszünet, amely lehetőséget ad a béketárgyalások felgyorsítására: ennek a lehetőségeit mértem föl" – fogalmazott.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés