Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Újraindul a munka a Diósgyőri várban

Borsodihír | 2024. 07. 04. | 10:16:30
Ha minden jól megy, akkor 2025 tavaszán Diósgyőr vára 14. századi fénykorához hasonló pompában várhatja majd újból látogatóit Miskolcon.
Újraindul a munka a Diósgyőri várban
Nagyszerű hír! (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nagy lendülettel folytatódik az építkezés a következő hónapokban. A külső vár teraszszintjén a vízszigetelési munkálatok, majd az esztrichbeton készül el hamarosan, a kazamata padlóját pedig a bazaltbeton burkolattal látják el – számolt be az örömteli hírről a magyarepitok.hu július 2-án. Hamarosan megkapja kőburkolatát a keleti bástya és megkezdődik a nyugati bástya csillagboltozatának falazása; a külső konyhaépület pedig fa tetőszerkezet alá kerül. Csapadékvíz elleni szigeteléssel látják el a belső vár elkészült födémeit, majd a második szinti aljzatokon felépítik az új padlórétegrendet. Rövidesen megkapják tetőszerkezetüket a palotaszárnyak cserepezéssel és bádogozással együtt, sőt ősztől a nyílászárók beépítése is elkezdődhet. Ha pedig minden a tervek szerint alakul, 2025 tavaszán Diósgyőr vára 14. századi fénykorához hasonló pompában várhatja majd újból látogatóit.

Mint ismert, forráshiány akasztotta meg a tornyok statikai megerősítését, a probléma azonban elhárult, így ma ismét munkagépek dolgozhatnak a beruházáson. A belső vár rekonstrukciója során mintegy 3900 négyzetméter alapterületű új épületet alakítanak ki. A tornyok helyreállításával a legfelső szinteken fedett-nyitott kilátót kap majd a város. Emellett sor kerül a külső vár felújítására is.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés