Hirdetés
Hirdetés

Teszteltük a Wacom Movink rajztáblát

Borsodihír | 2024. 06. 24. | 14:10:07
XXX
Teszteltük a Wacom Movink rajztáblát
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Wacomot általában az elsőként említjük, ha digitális rajztáblákról és stylusokról van szó. A legújabb termékük, a Movink, sem okoz csalódást, vékony, könnyű és rendkívül érzékeny, ami tökéletes választás lehet mind a profi művészek, mind az amatőr kreatívok számára.

Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a Movink tulajdonságait és összehasonlítjuk más hasonló eszközökkel.

Első benyomások

A Movink használata olyan, mintha bármely más Wacom eszközt használnánk, köszönhetően a jól ismert Pro Pen technológiának. A toll rendkívül érzékeny, kiválóan reagál a nyomásra és a kattintásokra, ami zökkenőmentes rajzolási élményt biztosít. A készülék vékony és könnyű, ami különösen kényelmes hosszabb használat során (ölbe lehet venni!).

A Movink Windows és Mac rendszereken is gond nélkül működik, ehhez csak a legfrissebb drivereket kell telepíteni. Hatalmas előnye, hogy általában egyetlen Type-C kábellel csatlakozik, feltéve, hogy az adott port elegendő energiát biztosít - ha ez nem így lenne, egy második Type-C kábel csatlakoztatása szükséges a megfelelő működéshez. 

A mobilitást segíti az is, hogy a Movink mindkét oldalán található Type-C port, amelyek bármelyikébe csatlakoztathatjuk a kábelt.

Összehasonlítás más eszközökkel

Wacom Cintiq

A Movink hasonló élményt nyújt, mint a Cintiq, de sokkal könnyebb és nagyságrendekkel kisebb annál. Azok számára, akik már megszokták a Cintiq használatát, a Movink logikus továbblépést jelenthet, különösen ha hordozhatóságot keresnek a professzionális konfiguráció mellé.

A teszt során úgy éreztük, hogy a Movink érintőképernyője egy picit jobban működik, mint a Cintiqé, emellett pedig a színpontossága hasonló.

iPad

Szó se róla, az iPad kiváló eszköz, ha a munkához elegendő az iOS rendszer. Azonban, ha asztali stúdióval dolgoznál és egyedi szoftverekkel - mint például Photoshop, Unreal vagy a Blender (saját ecsetekkel, színekkel, könyvtárakkal), a Movink jobb választás lehet. 

A Movink tollának három gombja van, kiegyensúlyozható és testre szabható, ami hosszabb munkák esetén nagy előnyt jelent az Apple Pencilhez képest.

Samsung ceruzás készülékek

Kevesen tudják, hogy a Samsung is wacom technológiát kínál, és egy ilyen tablettel is szuper munkát lehet végezni. A Movink egyik kiemelkedő tulajdonsága, hogy másodlagos kijelzőként is használható a Samsung táblagépekhez és telefonokhoz, ami egy remek mobil rajzolási és munkavégzési kombinációt eredményez - a Movink megnövekedett érzékenysége és sebessége hordozható stúdióvá tud varázsolni egy-egy ilyen készüléket!

Technikai információk

A Movink támogatja az összes Wacom tollat, beleértve a Pro Pen 3-at, Pro Pen 2-t és az IMR technológiát támogató tollakat, mint a Samsung tabletekhez és telefonokhoz használt stylusok. 

A különböző 3rd party tollakkal (mint például a kiváló Lamy AL-star Wacom pen és UNI pencil digital), szintén jól együttműködik, bár ebben az esetben a toll reakcióideje kissé alacsonyabb mint a Pro Pen tollaké.

A Movink érintőképernyője is remekül működik, érzékenysége és pontossága JELENTŐSEN javult a korábbi modellekhez képest. A kijelző 1080p felbontását, bár sokan keveslik, mi azt gondoljuk, hogy megfelelő. Az OLED kijelző ráadásul “színpontos”, ami kritikus a digitális művészetnél.

Használati tapasztalatok

A Movink és a Galaxy Tab kombinációja különösen hasznos, de a Movink sokkal inkább abban forradalmi, hogy hordozható mini PC-kel is használható, egy művész gyakorlatilag egy hosszabb utazásra, nyaralásra is magával tudja vinni a komplett otthoni stúdióját. 

Egy notebookhoz csatlakoztatva pedig kiterjesztett képernyőként különösen sokat jelent a Movink használata, főleg egy összetett projekt esetén.

Kívánságlista

A Movink hordozható készülék, annak is tervezték. Sokan hiányolják hozzá  az iPadhoz vagy a Samsung táblagépekhez hasonló mágneses tokot - ennek fontossága szerintünk is kritikus lenne - egy ilyen értékes készüléket muszáj lenne megvédeni.

Ennek ellenére a Wacom Movink kiváló választás. Teljesítménye, tudása kiemelkedő a hasonló készülékekhez képest, emellett pedig sokoldalú, így minden olyan felhasználónak megfelel, aki egy megbízható és rugalmas rajztáblát keres. 

Az eszköz könnyen integrálható bármilyen munkafolyamatba és kiválóan együttműködik a különböző rendszerekkel, szoftverekkel is.