Recept: bakonyi húsgombóc

A bakonyiról mindenkinek gombás étel jut eszébe. Ebben nem lesz.
Hozzávalók a gombócokhoz:
50-60 dkg darált sertéshús
púpozott fakanálnyi zsír
1 vörös hagyma
1-2 szelet tk. kenyér
fél-1 dl tej
1 tojás
só, bors, esetleg vegeta
1 tk. piros paprika
víz
Hozzávalók a habaráshoz :
2 ek. tk. liszt
1 tk. piros paprika
3 dl habtejszín
Sós vízben főtt durumtésztával tálaljuk.
Elkészítése: A darált húst a fűszerekkel (só, bors, piros paprika), tojással és 1-2 szelet tejbe áztatott, kinyomkodott, elmorzsolt kenyérrel összekeverjük és gombócokat formálunk. Kevés zsíron hagymát dinsztelünk, majd hirtelen körbesütjük a gombócokat. Felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi. Ha már szinte teljesen puha (kést szúrunk a gombócba, így teszteljük), akkor tejszínes, piros paprikás, lisztes habarást teszünk rá, és az egészet készre forraljuk.
Jó étvágyat kíván:
Rózsa Éva





