Hirdetés

Recept: házi zsemle

| 2018. 01. 24. | 12:18:00
Enni? Hát azt nagyon szeretünk. A sütés-főzésbe pedig jöjjünk bele együtt!
Recept: házi zsemle
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kitört a zsemleláz a legnagyobb közösségi portálon. Most mindenki zsemlét és kiflit süt, aki hozzájutott Boros Vali receptjéhez. Hát íme:

75 dkg finomliszt
3 dkg élesztő
3 ek. olaj, 2 tk. só
2,2 dl víz
2 dl tej

Mindent a dagasztóba rakok. Én úgy kezdem: alulra mindig a só, erre a liszt majd a többi hozzávaló.

Alaposan kidagasztottam a tésztát, majd 40 percig hagytam kelni, ekkor feldaraboltam, én mindig mérem a darabokat, ezek kb. 100 grammosak voltak egyesével.

Kigömbölyítettem őket, és a gyúródeszkán letakarva hagytam 20 percet pihenni, majd megformáztam őket. A kifliket egyszerűbb, de

a zsemléket, kilapogattam és, mint a kenyeret szoktam úgy formáztam meg, jobbról balról középig behajtom végeit sarkosra, és feltekertem, majd kézzel szépen gömbölyűre formáztam, ez nagyon jó technika, nem tömör a zsemle, szép laza lett a szerkezete.

A megformázott zsemléket sütőpapíros tepsire sorakoztattam, letakartam, hagytam 35 percet kelni. A megkelt zsemléket nagyon alaposan lefújtam vízzel, majd egy alufóliát raktam rá, és ment a sütőbe, 200 fokon szépen megsütöttem, az utolsó 5 percet fólia nélkül.

A kifli ugyanígy készült, a kenyérnek és a péksüteményeknek nagyon jót tesz a zárt gőz, ettől lesz ropogós.

 

Jó étvágyat kíván: Boros Vali

Hirdetés
Hirdetés
További híreink
Minden idők legnagyobb Kocsonyafesztiválját ígérik
Minden idők legnagyobb Kocsonyafesztiválját ígérik
Miskolc belvárosa ilyenkor egyetlen hatalmas ünnepi helyszínné alakul
Londoni rudacska Ady Lőrincné receptje szerint
Londoni rudacska Ady Lőrincné receptje szerint
A költő édesanyjának süteményes füzetében találtuk a leírást.
Megvan a jövő évi Kocsonyafesztivál időpontja
Megvan a jövő évi Kocsonyafesztivál időpontja
Legutóbb negyedmillió ember vitte hírét a miskolci ünnepnek.
Ezek Magyarország legjobb éttrermei
Ezek Magyarország legjobb éttrermei
A Michelin Guide etalon a gasztronómiában.
Magyarország étele: döntőben a préselt malacarc is
Magyarország étele: döntőben a préselt malacarc is
Az idei verseny tematikája kötődik Petőfi Sándorhoz.
Gyász: elhunyt Frank Júlia
Gyász: elhunyt Frank Júlia
Száznál is több szakácskönyvet írt.
Recept: popcornos csirke sült édesburgonyával
Recept: popcornos csirke sült édesburgonyával
Annabel Karmel szakácskönyve színfolt a konyhában.
Recept: Sacher-torta
Recept: Sacher-torta
Enni, hát azt nagyon szeretünk. A sütés-főzésbe pedig jöjjük bele együtt!
Recept: töltike tormalevélben
Recept: töltike tormalevélben
Enni? Hát azt nagyon szeretünk. A sütés-főzésbe pedig jöjjünk bele együtt!
Recept: elkészítettük a TikTok-sztár tésztát
Recept: elkészítettük a TikTok-sztár tésztát
Enni? Hát azt nagyon szeretünk, a sütés-főzésbe pedig jöjjünk bele együtt!