Hirdetés

Recept: káposztaleves

| 2018. 11. 28. | 18:55:00
Enni? Hát azt nagyon szeretünk. A sütés-főzésbe pedig jöjjünk bele együtt.
Recept: káposztaleves
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Karácsonykor nálunk mindig káposztaleves volt a vacsora karácsony viliáján. Ezen a szokáson csak három éve változtatott az anyukám, miután kiderült, kettőnkön (mármint rajta és rajtam) kívül senki sem szereti, csak nem merték megmondani. 

Hozzávalók:

75 dkg savanyú káposzta
1 pár füstölt kolbász
jó fél bögre gersli (hántolt árpa)
1 kisebb füstölt bordaközi porc vagy bármilyen füstölt hús
só, bors, csípős paprika
a rántáshoz liszt, zsír vagy olaj, pirospaprika
tejföl

Elkészítése: A savanyú káposztát, ha hosszúak a szálak, kisebbekre vágjuk, majd egy nagyobb fazékba tesszük. A kolbászt karikára vágjuk, és a káposztához tesszük. Felöntjük vízzel, hogy jól ellepje, és felrakjuk a gázra főni.

A gerslit szűrőben alaposan átmossuk, egy edényben, bő, enyhén sós vízben odatesszük főni. A bordaközi porcot kisebb darabokra vágjuk, és puhára főzzük. Azért érdemes külön megfőzni a hozzávalókat, mert nem biztos, hogy egyszerre fognak megpuhulni. Amikor már minden kész, a gerslit a főzőlevével (ha nem túl sok, akkor minddel) együtt a leveshez öntjük, a bordaközi porcokat is átrakjuk, és öntünk a levesbe a főzővízből is. Összeforraljuk. Lisztből és zsiradékból világos rántást készítünk, a végén egy teáskanál pirospaprikát is teszünk bele, s vagy a füstölt hús főzőlevével, vagy vízzel felengedjük, jól elkeverjük, hogy ne legyen csomós, majd a leveshez adjuk. Ha úgy látjuk, túl sűrű a leves, még önthetünk bele a főzővízből. (A maradékot lefagyasztjuk, vétek kiborítani). Amikor a rántással is felforrt (de nem zubogott!) a leves, készen is vagyunk. Tejföllel és friss, fehér kenyérrel kínáljuk.

Jó étvágyat kíván: Cseka

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
További híreink
Minden idők legnagyobb Kocsonyafesztiválját ígérik
Minden idők legnagyobb Kocsonyafesztiválját ígérik
Miskolc belvárosa ilyenkor egyetlen hatalmas ünnepi helyszínné alakul
Londoni rudacska Ady Lőrincné receptje szerint
Londoni rudacska Ady Lőrincné receptje szerint
A költő édesanyjának süteményes füzetében találtuk a leírást.
Megvan a jövő évi Kocsonyafesztivál időpontja
Megvan a jövő évi Kocsonyafesztivál időpontja
Legutóbb negyedmillió ember vitte hírét a miskolci ünnepnek.
Ezek Magyarország legjobb éttrermei
Ezek Magyarország legjobb éttrermei
A Michelin Guide etalon a gasztronómiában.
Magyarország étele: döntőben a préselt malacarc is
Magyarország étele: döntőben a préselt malacarc is
Az idei verseny tematikája kötődik Petőfi Sándorhoz.
Gyász: elhunyt Frank Júlia
Gyász: elhunyt Frank Júlia
Száznál is több szakácskönyvet írt.
Recept: popcornos csirke sült édesburgonyával
Recept: popcornos csirke sült édesburgonyával
Annabel Karmel szakácskönyve színfolt a konyhában.
Recept: Sacher-torta
Recept: Sacher-torta
Enni, hát azt nagyon szeretünk. A sütés-főzésbe pedig jöjjük bele együtt!
Recept: töltike tormalevélben
Recept: töltike tormalevélben
Enni? Hát azt nagyon szeretünk. A sütés-főzésbe pedig jöjjünk bele együtt!
Recept: elkészítettük a TikTok-sztár tésztát
Recept: elkészítettük a TikTok-sztár tésztát
Enni? Hát azt nagyon szeretünk, a sütés-főzésbe pedig jöjjünk bele együtt!