Hirdetés

Recept: töltött káposzta svábosan, Baranyából

| 2020. 12. 16. | 11:29:00
Enni? Hát azt nagyon szeretünk. A sütés-főzésbe pedig jöjjünk bele együtt!
Recept: töltött káposzta svábosan, Baranyából
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kevés olyan család van, amelyik karácsonyi asztalán ne lenne töltött káposzta. Változatosságképp Baranyából hoztunk egy receptet.

Baranyai, svábosan készült töltött káposzta – cserépedényben, a sütőben. Ennyiben különbözik az eredeti sváb recepttől, mert ők vaslábasban készítették, a tűzhelyen.

Ebben a szép cserépedényben különleges íze lesz a káposztának

Hozzávalók:

1 kg jófajta savanyú káposzta
1 db nagyobb hasáb (savanyított káposztafej)
50 dkg darálthús
1 bögre rizs vagy gersli, de lehet bulgurral is helyettesíteni
1 tojás
só, őrölt bors, pirospaprika
1 kisebb darab füstölt oldalas vagy sonkavég, de lehet bordaporc
0,5 liter házi paradicsomlé (lehet bolti is)
2-3 cikk fokhagyma

Elkészítése:

A fenti mennyiség fél adag. A savanyú káposzta felét az edény aljára tesszük. A húst, a rizst (gerslit vagy bulgurt) tojást, sót, borsot, zúzott fokhagymát és 1 csapott evőkanál őrölt pirospaprikát összegyúrjuk, majd nagyobb savanyú káposzta levelekbe betöltjük. Szép, méretes töltelékeket kapunk, melyeket az apró káposztára pakolunk. Teszünk közé füstölt húst is, nagyon jó ízt ad az ételnek. A végén a savanyú káposzta másik felét is rátesszük. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Takarékon - kb másfél, két órát -, csendesen főzzük. Végül zsírral vékony rántást készítünk, amit a híg paradicsomlével engedünk fel. Ráöntjük a káposzta tetejére, párszor megrázogatjuk a fazekat, hogy mindenhová jusson a paradicsomból. Egyszer kiforraljuk, és kész. Tejföllel és puha fehér kenyérrel fogyasztjuk.

Jó étvágyat kíván: Novotny Piroska Baranyából

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
További híreink
Minden idők legnagyobb Kocsonyafesztiválját ígérik
Minden idők legnagyobb Kocsonyafesztiválját ígérik
Miskolc belvárosa ilyenkor egyetlen hatalmas ünnepi helyszínné alakul
Londoni rudacska Ady Lőrincné receptje szerint
Londoni rudacska Ady Lőrincné receptje szerint
A költő édesanyjának süteményes füzetében találtuk a leírást.
Megvan a jövő évi Kocsonyafesztivál időpontja
Megvan a jövő évi Kocsonyafesztivál időpontja
Legutóbb negyedmillió ember vitte hírét a miskolci ünnepnek.
Ezek Magyarország legjobb éttrermei
Ezek Magyarország legjobb éttrermei
A Michelin Guide etalon a gasztronómiában.
Magyarország étele: döntőben a préselt malacarc is
Magyarország étele: döntőben a préselt malacarc is
Az idei verseny tematikája kötődik Petőfi Sándorhoz.
Gyász: elhunyt Frank Júlia
Gyász: elhunyt Frank Júlia
Száznál is több szakácskönyvet írt.
Recept: popcornos csirke sült édesburgonyával
Recept: popcornos csirke sült édesburgonyával
Annabel Karmel szakácskönyve színfolt a konyhában.
Recept: Sacher-torta
Recept: Sacher-torta
Enni, hát azt nagyon szeretünk. A sütés-főzésbe pedig jöjjük bele együtt!
Recept: töltike tormalevélben
Recept: töltike tormalevélben
Enni? Hát azt nagyon szeretünk. A sütés-főzésbe pedig jöjjünk bele együtt!
Recept: elkészítettük a TikTok-sztár tésztát
Recept: elkészítettük a TikTok-sztár tésztát
Enni? Hát azt nagyon szeretünk, a sütés-főzésbe pedig jöjjünk bele együtt!