Hirdetés
Hirdetés

Az új féltengely beszerzése mikor szükséges?

Borosodihír | 2024. 03. 15. | 14:38:46
XXX
Az új féltengely beszerzése mikor szükséges?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A féltengely az egyik legfontosabb alkatrész a járművekben függetlenül attól, hogy melyik típusról beszélünk. Elengedhetetlen a meghajtáshoz, ahhoz, hogy a kerekek egyáltalán forogni tudjanak. A használat során azonban különböző meghibásodásokkal, problémákkal is találkozhatunk és eljöhet az a pont, amikor már egy új beszerzéséről is gondoskodni kell.

A féltengely hibái és felépítése

Annak, hogy eljött a tengely cseréje, de minimum a megvizsgálása, számtalan jel utalhat rá. Ilyen például az, amikor gázadásnál kattanó vagy ropogó hangot hallunk. Ha bizonyos fordulatszámnál elkezd rázni, remegni a jármű, az szintén a féltengely meghibásodására utalhat. Néhány esetben még a kattogó hangot is hallhatunk kormányzásnál. A feltengelyfelujitas.hu szolgáltatásai ebben maximálisan segíteni tudnak. A SyncWell Kreatív Kft. szakemberei Békésen is a rendelkezésünkre állnak, de az ország egész területéről fogadják a javítási igényeket, valamint új tengely beszerzésében is tudnak segédkezni. 

Milyen járművek esetében érhető el a szolgáltatás? A féltengely javítása könnyedén megoldható személyautóknál, teherautóknál, Off-Road, SUV, 4x4 és Pick-Up modelleknél. Ezen kívül még kishaszongépjárművek, kamion, autóbusz, mezőgazdasági gép, munkagépek, targonca és quad-homokfutó esetében is tudnak segíteni a szakemberek. A folyamat nagyon egyszerű: felvesszük a kapcsolatot a szolgáltatóval, leírjuk a problémát, futárral elviszik a féltengelyt, bevizsgálják, árajánlatot kapunk, majd a javítás után futár hozza vissza a tengelyt.

A tengely felépítéséből adódóan többféle hiba is kialakulhat. Általában három fő részből tevődik össze: belső és külső féltengely csukló, valamint a közöttük található féltengely szár.

A féltengelycsukló szerkezete teljesen megegyezik

A külső és a belső is ugyanúgy épül fel: a belső bordázott agy rész felületén golyópálya marások vannak. Ebbe ülnek bele a folyók, amelyek a nyomatékot fogják adni. A külső házrészben szintén golyó pálya van kialakítva, a külsején pedig bordázat található. Pont úgy néz ki, mint egy csapágy. A bemarások biztosítják, hogy a rögzített rész el tudjon fordulni arra, amerre a kormányt fordítjuk. Ezzel lehet elérni, hogy a hajtott kerék kormányozható legyen. Ennek leginkább első kerék meghajtás esetén van fontos szerepe.

Új féltengely beszerzése is megoldható

Sajnos előfordulnak olyan esetek, amikor már a tengely nem menthető, mivel annyira komoly a meghibásodás, vagy már egyszerűen elhasználódott az évek alatt. Nem kell aggódni, mivel egy teljesen új féltengely beszerzése is megoldható ugyanott, ahol a javítást akarjuk elvégezni. Ha bekerül az új változat, akkor ajánlott mindent megtenni annak érdekében, hogy hosszú élettartama legyen. A féltengely állapotát érdemes rendszeresen ellenőrizni, ha pedig valamelyik alkatrész kezdi megadni magát, akkor minél hamarabb cseréltessük ki azt.

Hirdetés
Hirdetés