Hirdetés
Hirdetés

Mi a különbség a stoplis és műfüves focicipő között?

borosdihir.hu | 2024. 02. 19. | 15:04:59
XXX
Mi a különbség a stoplis és műfüves focicipő között?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ma már a labdarúgást különböző pályákon űzik. Általában három fő típust különböztetünk meg: természetes fűvel borított, műfüves és terem. Utóbbit leginkább a téli időszakban használják, amikor az időjárási körülmények miatt egyszerűen nincs más választás. A két legelterjedtebb borítás a természetes és a műfű.

Mind a kettő esetében teljesen más körülményekre kell készülni

A Focicipőbolt stoplis focicipő kínálatában található lábbelik is jól megmutatják, hogy milyen jellegzetességei vannak egy ilyen típusú cipőnek. Nagy, fém stoplik vannak rajta, hogy még a legkeményebb talajon is ideális legyen a tapadás. A stoplis focicipő talpa hagyományosabb mintázattal rendelkezik, amit kifejezetten természetes fűre terveztek. Fontos megjegyezni, hogyha egy ilyen cipőben próbálunk meg műfüves pályán játszani, akkor több kellemetlenséggel is találkozni fogunk.

Egyrészt komoly károkat okozhatunk a pálya felületében, másrészt a tapadás sem lesz valami ideális. Kifejezetten lomhának fogjuk magunkat érezni és a magabiztosság, stabilitás se lesz kiemelkedő. A stoplik adják a kiváló tapadást a talajon, ezzel az irányváltáshoz és a hirtelen mozdulatokhoz is megfelelő támogatást kapunk. A műfüves cipőket kifejezetten a műfüves pályákra tervezték. Jellegzetessége ennek a pályatípusnak, hogy sokkal simább és gyakran keményebb, mint a természetes füves. A hagyományos stoplik túlságosan is belemélyednének a talajba, ami a sérülés kockázatát is növelné.

A műfüves cipők talpa a legtöbbször laposabb, apróbb mintázatú, a stoplik is kisebbek és sokkal több található belőle rajta. Már elérhetőek hibrid változatok is, amelyeket mindkét pályán lehet használni. Természetes fűre az FG, műfűre az AG és TF jelöléssel ellátott focicipőket érdemes keresni. Utóbbit általában kispályás foci esetében használják.

A felsőrészben is lehetnek eltérések

A stoplis cipőket bőrből vagy ahhoz nagyon hasonló szintetikus anyagokból készítik, hogy a lábhoz megfelelően illeszkedjen és ezzel biztosítsák az ideális tartást. Nagyon kényelmesek és a megjelenésük is hagyományosnak mondható.

A műfüves focicipők felsőrésze ezzel szemben könnyebb anyagból készül, ami szintén lehet szintetikus. A nedvességgel szemben ellenállóbb és a tisztítása is egyszerűbb. A bélése kevésbé vastag, hogy könnyebb legyen, és a szellőzés is fontos szempont. 

Az egyéni preferencia is fontos

Azt, hogy melyik focicipő lesz az ideális, a pálya típusa mellett az is befolyásolja, hogy milyen poszton játszunk, milyen a játékstílusunk és olykor még a megjelenés is fontos szempont lehet. Természetes és műfűre is egyaránt többféle kialakítás érhető el. Érdemes megnézni a legnagyobb gyártók kínálatát, de akár abból is kiindulhatunk, hogy megvizsgáljuk, a legnagyobb sztárok miben futnak ki minden héten a pályára. A következő edzésen, mérkőzésen már mi is felhúzhatunk egy ilyet a lábunkra.

Hirdetés
Hirdetés