Egy ír ital különleges története
Mai cikkünkben a kelták tradicionális italáról írunk, bemutatva annak történelmi hátterét, és egyedi ízvilágát. Szinte biztos, hogy mindenki sejti, miről lesz szó. Nézzük!
Nemrég látott napvilágot, hogy a skót Turntable Spirits együttműködésbe lépett az ír Dingle Distillery-vel. A cél, hogy közösen lépnének a piacra egy limitált kiadású ír-skót whiskey blenddel. Ez az egyedi ital a két nemzet hagyományait kívánja ötvözni, és a világ számos országában kapható lesz.
A Drinkmix sokféle ír whiskey-t kínál, így mindenki megtalálja az ízlésének megfelelőt és az alkalomhoz leginkább illőt.
Whiskey a kelták földjéről
Írország története összekapcsolódik az ír whiskey fejlődésével, együtt formálták az ott élők történelmét. A lepárlás hagyománya egészen régre, a VI. századig nyúlik vissza, amikor szerzetesek a parfümgyártáshoz szükséges Eau de Vie, vagyis az Élet vize előállításához alkalmazták először az eljárást.
Az „Uisce Beatha” (ejtsd: „Ishka Ba-ha”) kifejezés, az ősi ír gael nyelven az „Élet vizét” jelenti. Ez később leegyszerűsödött, és ebből formálódott a „whiskey” szó. Az első írásos emlékek 1324-ből maradtak fenn, amikor már említették az italt.
A 19. században Írország a whiskeygyártás globális központjává vált, miközben a világ termelésének 60%-át biztosította, több mint 30 lepárló által. A gőzenergia felhasználása tette lehetővé a nagyléptékű exportot. Azonban a 20. század hatalmas kihívásai, mint az ír polgárháború, a világháborúk, valamint az amerikai szesztilalom súlyosan visszavetették az ír gazdaságot.
Így az 1970-es évekre mindössze csak 2 lepárló maradt fenn, a Midleton és a Bushmills. Az 1980-as és ‘90-es évek aztán újra elhozták a mai napig tartó fellendülést, mely az aktív marketingkampánynak és az újonan alapított lepárlóknak köszönhető.
Whiskey vagy whisky?
Az ír és a skót palackokon található írásmód különbsége az 1800-as évekre vezethető vissza. Az írek egy e betűt illesztettek a whisky szóba, mely így whiskey lett. Azért volt erre szükségük, hogy megkülönböztessék termékeiket a skótokétól. Ennek a hátterében az állt, hogy a 19. századra az ír whiskey felülmúlta minőségileg a skót változatokat, és valahogy jelezni kívánták a különbséget a fogyasztóik felé.
Manapság mindkét írásmód a „whiskey” és a „whisky” elfogadott, nem az ital minőségére utal. Általában nézve az ír és az amerikai gyártók a whiskey formát részesítik inkább előnyben, míg a skót, kanadai és japán lepárlók a whisky változatot használják.
Mára eltűnt a jelentős minőségbeli különbség az ír és a skót italok között, talán ez is volt az oka a közös blend ötletének.
Az ír whiskey különlegessége
Az ír whiskey különlegességét az adja, hogy a malátát általában nem tőzeg füsttel szárítják, hanem egy zárt kemencében. Így az árpa eredeti aromáját jobban megőrzi, kevésbé a füstös jellegű.
Látható, hogy a whiskey az ír történelem, kultúra és a hagyományok szerves részét képezi, és a hétköznapok, ünnepek nemzeti italává vált az idők során. A zöld sziget tradicionális ízei különleges élményt nyújtanak.