Hirdetés
Hirdetés

Hope, a miskolci mentőkutya mindenkit maga mögé utasított

borsodihir.hu | 2024. 10. 16. | 19:12:13
Szoros volt a szavazás végeredménye.
Hope, a miskolci mentőkutya mindenkit maga mögé utasított
Hope és Lehoczki László (Fotó: Facebook/Lehoczki László Official)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A 2024-es versenyre nevezett 20 különleges eb közül Hope-ot, a miskolci Spider Mentőcsoport keresőkutyáját választották meg az Év Hős Kutyájának - írja a vira.hu.

A szolgálati, terápiás, segítő és mentőkutyák számára idén először meghirdetett „Az Év Hős Kutyája” verseny célja az volt, hogy bemutassa, népszerűsítse és elismeréssel díjazza azon négylábú hősöket, akik áldozatos munkájukkal nap mint nap embereken segítenek, legyen az vakvezető kutya, romkutató, bombakereső vagy éppen terápiás eb.

A döntőbe jutott hat kutya – Dió, Dani, Hope, Mici, Tyn és Zéti – között szoros verseny alakult ki a közösségi médiában, a négylábúak gazdái és szervezetei igyekeztek minél több emberhez eljuttatni a verseny hírét, ami a kezdeményezés egyik fő célja is volt.

Végül a miskolci Spider Mentőcsoport rom-, személy- és nyomkereső kutyája, Hope diadalmaskodott 4054 szavazattal, és nyerte el Az Év Hős Kutyája 2024 címet – mindössze 23 szavazattal megelőzve a második helyezett Dani kutyát. A 8 éves német juhászkutya élő és elhunyt emberek keresésére, valamint romkutatásra van specializálva. Hope Lehoczki-Spider László hű társa, aki Mancs kutyájával vált világhírűvé többek között az 1999-es törökországi földrengés kapcsán. Legutolsó sikeres nemzetközi bevetésük 2023-ban volt szintén Törökországban és Líbiában. 

Hope az egyetlen a világon, aki külföldi mentőcsapatot képviselt és török „kollégájával” együtt betehette mancsait a Török Elnöki palotába, és aki személyesen Erdogan elnöktől vehette át a legmagasabb török állami kitüntetést. Mancshoz hasonlóan egy nemzeti és nemzetközi hős, akire bármikor számíthatnak az eltűnt vagy bajba jutott emberek és hozzátartozóik. Hős létére igen szerény is, akit a bemutatók alkalmával agyonsimogathatnak a gyerekek.

A legtöbb szavazatot kapott eb a Bol-Dog.hu jóvoltából egyedi kutyás ajándékokat kap, kutyatáp és táplálékkiegészítő csomagot a Kutyakajás.hu-tól, egy évre elég porcvédő készítményt a Vitamed.hu felajánlásából, valamint gazdáival és négylábú munkatársaival egy rekreációs napot tölthet el a Vizsla-tónál.

Bár a szervezők csak jövőre tervezték, hogy posztumusz kategóriával bővítik a díjat, de az élet sajnos közbeszólt. Az egyik jelölt kutya a nevezési időszak alatt elhunyt, és bár a szavazáson már nem tudott részt venni, a szervezők úgy döntöttek, kiemelkedő életútja elismeréseként Az Év Hős Kutyája 2024 Posztumusz díjban részeítik „a legkisebb nagy hőst” Smile kutyát.

Vérre van szüksége a miskolci Spider Mentőcsoport vezetőjének
Felesége irányított véradásra kéri azokat, akik segíteni tudnak.
Hirdetés
Hirdetés